RO HU EN

A lila szín: levendula és ametiszt

A levendula hallatán a pompás színe elevenedik meg előttünk, a provence-i levendulamezők páratlan illata járja át érzékeinket és a romantikus hangulat költözik szívünkbe. Az illatos levendula szín, a lila egy nőies, könnyed árnyalata, amely maga a gyógynövényhez hasonlóan nyugtató hatással bír.
Az ásvány világban a lila e kellemes nőies színe az ametiszt által képviseli magát. Ez a két természeti kincs, a levendula és az ametiszt nem csak színben, hanem gyógyító erejükben is hasonló, mindkettő nyugtat és pihentető hatással van az emberi szervezetre.

Szín szimbolika

A klasszikus lila szín


A lila színt hagyományosan a királysággal, a hatalommal társítják, az erőt a luxust szimbolizálja, hisz az ókorban csak a gazdagok kiváltsága volt ez a szín. Ugyanakkor jelenti a bölcsességet, a megfontoltságot, spiritualitást és titokzatosságot. A varázslat és mágia színe is.
A lilát kedvelőkről úgy tartják, hogy izgalmas emberek, akik szellemesek és érzékenyek. Törekednek a másságra, az egyediségre, ezért nagyon kreatívak és művészi hajlammal rendelkeznek. Igen toleráns és méltóságteljes személyek, akik legtöbbször sikeresen tekintélyre tesznek szert. A lila szín szeretete segíti a szellemi ébredést, a spirituális fejlődést és felszabadulást, az élet értelmének felismerését.
A lilát a Jupiter bolygóhoz társítják, így a február hónap színe. Hasonlóan az ametiszt ásvány követ is azokhoz társítják, akik ebben a hónapban látták meg a napvilágot, az ők születési és talizmán köve. Tibetben az ametisztet a Buddháknak szentelik.

A levendula szín


Ez az árnyalat hűen képviseli a női szépséget, kifinomultságot és letisztultságot sugároz, teli fiatalos üdeséggel. A levendula tiszta halványlila árnyalata képes mindenkit megnyugtatni és jó kedvre deríteni. Ez a színárnyalat a világos kék és rózsaszín keveréke, így mind két árnyalat jellemzőit magába hordozza, egy kellemes összhatást alkotva. Tónusa melegebb mint a kék szín de hűvösebb mint a rózsaszín, egy lágy és könnyen alkalmazkodó keverék. A levendula szín ismert szimbóluma a kegyelem és az elegancia.
A levendula színét kedvelő személyekről úgy tartják, hogy kreatív, bájos, jó humorral rendelkező és művelt személyek. Kedvelik a kultúrát, az élet kifinomult és különleges dolgait, valamint igyekeznek jótékony célok érdekében tenni. Szeretnek elmében elkalandozni, a világ fölött lebegni.

A lila ezer arca


A lila egy sejtelmes és furfangos szín, két ellentétes pólusú szín kombinációja, a hűvös kék és a forró vörös ötvözete. A lila mindkét szín tulajdonságait magában hordozza, mégis a két ellentétes szín egyensúlyát testesíti meg. Magában hordozza a vörös nőies, élénkítő jellegét és a kék nyugodtságát és visszafogott hűvösségét.
A lila színnek számtalan árnyalata létezik, élénk, pasztell, és hűvös árnyalatok széles skálája sorakozik fel. Mivel a lila keverék szín, a kék és a piros között helyezkedik el, ezért attól függően, hogy melyikből van benne több, lehet meleg vagy hideg is, így a különböző tónusok más-más hatással vannak. Így például piroshoz közelebb álló sötétlila meghittséget sugároz, míg a mályvaszín, amely a kék oldalán van hűvösebb de kellemesen megnyugtató hatást ad.
Az árnyalatok palettáján megtalálható az erőteljes padlizsán lila, indigó lila, brillantin lila, sötét szederszín vagy a világosabb árnyalatok közül a kellemes orgona és levendula lila, a ciklámen vagy az orchidea lila. A lilásvörös bíbor szín is a lila egyik színváltozata, ide sorolhatjuk még a muskotályszínt, a karmazsin bíbort, a császári bíbort és a türoszi bíbort is.

Az élénk ametiszt lila egy frissítő árnyalat, amely egyensúlyt alkot a rózsaszín és a kék között, így egy igen karakteres szín. Ugyanakkor intenzív hatása van ezért óvatosan alkalmazzuk ezt az árnyalatot, társítsuk vaníliaszínnel, krémszínnel, amelyek ellensúlyozzák az intenzitást. Remek párost alkot a rózsaszínnel, a türkizzel vagy a zölddel.

A levendula a lila egy pasztell árnyalata, amely kifinomult halvány, ezért nyugtató és derítő hatása van. A természet virágait idéző lágy szín, amely romantikus, vintage stílust áraszt. Ha egy kifinomult nőies, tavaszias stílust szeretnénk, válasszuk a levendula színét, és kombináljuk a természet színeivel.

Az ibolya lila egy erőteljes szín, éppen ezért azoknak ajánlott akik szeretik a feltűnést, merészek és magabiztosak. Ez az árnyalat a luxus érzetét kelti. Ha túl sokat használunk belőle mélységével mélabús hatást kelthet. Kiváló összhatást érhetünk el ha sárgával vagy világoszölddel emeljük ki.

A népszerű orchidea lilát már egy előző blogbejegyzésben bemutattuk, hisz a 2014-es év divatszíne volt. Hasonlóan a többi lila árnyalathoz a luxust, eleganciát és spiritualitást jelképezi, egy nőies szín amely határozottságot tükröz. Ha szeretnél többet megtudni az orchidea liláról, tekintsd meg a Milyen divatszínek hódítanak a 2014-es évben? című blogbejegyzésünket.

A lila számtalan gyönyörű árnyalata közül már csak meg kell találnod a kedvenc árnyalatodat, hiszen a halványlilán keresztül a sötét szederig mindenféle árnyalatban tündököl.

A lila és a színek


A lila szín temérdek árnyalatának köszönhetően, számtalan módon variálhatjuk és változatos stílusokat hozhatunk ki, amely lehet akár kifinomult romantikus, szenvedélyes és vad vagy elegáns és fényűző. A lila színt bárki választhatja, csupán a hozzá megfelelő színárnyalatot kell megtalálja, amely hűen tükrözi személyiségét és bőrszínével és hajszínével is passzol. A lila szín leginkább a világos bőrű, sötét hajú, sötét szeműeknek áll jól, de szinte minden barna haj mellett jól mutat.
Megfelelő választás szinte minden alkalomra. Ha lila öltözetet választasz magabiztosságot és nyitottságot sugárzol a környezeted fele, ezért segít kibontakozni és kommunikálni.

Milyen színekkel társítsuk a lila színt?
A lila önmagában is megállja a helyét, viszont az árnyalat választásnál nem árt odafigyelni, hogy ne viseljünk egyszerre túl sok rikító lilát mert agresszív hatást kelt. Inkább variáljuk a különböző árnyalatokat, a világosabbakat, a sötétebbekkel. A romantikus stílus érdekében pedig válasszuk a pasztell árnyalatokat mint a levendula vagy orgona lila. A visszafogott megjelenés kedvelői pedig egy-egy lila kiegészítővel dobhatják fel outfitüket.

Zöld és Lila


A lila és zöld két természetet idéző tónus, ezért nem kérdés, hogy remekül kiegészítik és kiemelik egymást. A levendula lila és zöld párosítás egy harmonikus és romantikus együttes, a vintázs stílust idézik. Ezt a párost kiegészíthetjük további pasztell darabokkal. Válasszunk tavaszt idéző ékszereket, smaragd, rubin vagy hegyikristály drágakövekkel díszített kiegészítőket.

Türkiz és Lila


Két erőteljes szín, amelyet ha kombinálunk egy erőteljes, color blocking trendbe beillő összhatást kapunk, főleg ha mindkét szín esetében a vibráló árnyalatot válasszuk. Ha igazán mutatós összeállítást szeretnénk, akkor az egyik színárnyalat legyen világosabb a másik sötétebb, vagy az egyik színt csak a kiegészítők terén vigyük fel az öltözetünkbe. A türkiz ékszerek igazán nyárias darabok, amelyek közt rengeteg bohókás darabot is találunk.

Rózsaszín és Lila


Két hasonló és maximálisan nőies árnyalat, hisz mindkettőt a piros ötvözésével kapjuk. Ha e két színt párosítsuk vigyázzunk a színek erősségére, mert könnyen kiválthatjuk a túlzás érzetét. Ezzel a párossal könnyen varázsolhatunk romantikus és ízléses retró stílust vagy túlzó Barbie stílust.

Piros és Lila


Elsőre túlzásnak tűnhet, de egy igazán egzotikus hatást kelthetünk ha a megfelelő árnyalatokat és arányokat használjuk. Válaszd a piros sötétebb árnyalatait, például a burgundit így a két szín könnyen összeolvad. A pirosból válasszunk csak kis mennyiséget, csak kiegészítőkön, ékszereken jelentesd meg ezt a színt. Ha viszont szereted a feltűnést, a bohókás megjelenést, akkor viseld bátran a kettőt együtt.

Sárga és Lila


Egy ütős páros, hisz a két szín kiegészítő szín, így jól kiemelik egymást. A két színt ha bátran, és nem csak foltokban használjuk, egy drámai hatást érünk el, így igen csak látványos. Ha egy igazán egyedi és stílusos megjelenést szeretnél válaszd bátran ezt a két színt. A sárga ellensúlyozza a lila hidegebb tónusát így a kettő együtt barátságos, melegséget sugárzó lesz.

Semleges színek és Lila


A lila és fekete párosítás tökéletes választás bármilyen alkalomra, hisz egyszerre lehetsz elegáns és sikkes. A barnás, bézs árnyalatok jó társnak bizonyulnak a lila mellé, ezek a csendes neutrális árnyalatok kihangsúlyozzák a lilát. Egy harmonikus összhatást teremtenek. A semleges fehér mindig jó választás úgy az erőteljes lila árnyalatok, mint a pasztell levendula lila mellé.

Szorítsuk háttérbe a mindennapok szürkeségét a lila szín varázsával, válasszuk akár az ametiszt ásvány karakteres színét vagy a nyárt idéző illatos levendula színét, és meg fog történni a csoda, nyugodtság költözik szívünkbe és kiegyensúlyozottak leszünk.

« Vissza
© Developed by CommerceLab
Kosaram

Az Ön bevásárlókosara üres.

Hírlevél

Termékek összehasonlítása

Nincsenek összehasonlítható termékek.