RO HU EN

A születéskövek és a csakrák

A színes drágakövek már ősidők óta elbűvölték az embert, és az volt a hiedelem, hogy a köveknek mágikus erejük van, és viselőjüket különböző tulajdonságokkal ruházzák fel.

A születéskövekről


A születéskő fogalmának eredete, vagyis az a hit, hogy minden hónaphoz egy meghatározott drágakő tartozik, és hogy e kőnek különleges ereje van, amelyet képes átadni az aktuális hónapban születetteknek, az időszámításunk előtti első századra nyúlik vissza. Régebben az évet tizenkét zodiákus jegyre osztották, mely periódusokat 12 drágakő jelképezte, majd a római naptár használatba kerülésével Josephus Flavius, a történetíró összefüggést fedezett fel a 12 zodiákus kő és a főpapi melldísz tizenkét köve és az év tizenkét hónapja között. Azt állította, hogy minden hónapnak és minden állatövi periódusnak megvan a maga meghatározott köve, és ez a kő különösen erőteljes hatást gyakorol az adott hónap, illetve periódus szülötteire.
Az évezredek során a születéskövek sok változáson mentek keresztül, pszichikus érzékelés, csillagászati ismeretek, ősi szokások és hiedelmek, valamint egyszerű praktikus szempontok egybeolvasztására épülve.
A születéskövek hivatalos listáját 1912-ben fogadta el az amerikai ékszerészek egyesülete (Jewelers of America), amely lista azóta is alapvetően változatlan.

Íme az aktuális listája a születési köveknek:

Január: gránát
Február: ametiszt
Március: akvamarin
Április: gyémánt
Május: smaragd
Június: gyöngy, holdkő
Július:rubin
Augusztus: peridot
Szeptember: zafír
Október: turmalin, opál
November: topáz, citrin,
December: türkiz, lápisz lazuli, tanzanit

A születéskövek működésében fontos szerepet játszanak ezeknek a színárnyalatai. A színes drágakövek rezgései képesek a hozzá tartozó csakrát energiával feltölteni, ami javítja a lelkiállapotot, és harmonizál. Saját születéskövünk színe a megfelelő rezgésszámmal rezeg, ezáltal segít életünkbe bevonzani a pozitív dolgokat.
Az ókori keleti orvoslás szerint a test és lélek egészségét jelentősen befolyásolja a csakrák állapota.
Tekintsd meg a csakrák kiegyensúlyozására létrehozott karkötőket: Csakra karkötők.


Mi a csakra?

A csakra szanszkrit eredetű szó, amelynek jelentése "kerék". Ez a megnevezés az ősi látóktól ered, akik képesek voltak mindenféle segédeszköz nélkül is érzékelni az emberi aurát és csakrákat, amelyek valóban hasonlítanak egy kerékhez vagy egy örvénylő csatornához. Ezen a csatornán át jut a testünk az energiához. A gerincoszlop mentén 7 fő csakra vagyis energiaközpont azonosítható el, ezek a szivárvány színeit követve helyezkednek el egymás fölött. A csakrákat a szusumná energiacsatorna köti össze.
Minden egyes csakra egy bizonyos energiafrekvenciával rendelkezik, és a hozzájuk kapcsolódó különböző testrészek és szervek a csakra frekvenciáján rezegnek.

Hogy működik a csakra?

A csakra felveszi az energiát, majd továbbítja a következő csakrának és az energiatesteknek. A csakrába belépő energia az energiavezetékek segítségével eljut az idegrendszerhez, majd a véráramlatba kerülve az egész szervezethez, ezáltal energiával feltöltve, vitalizálva azokat.
Az energiaáramlást akadályozhatják a negatív gondolatok, a feszültség és rosszakarat. Ha az energia nem jut el a megfelelő helyekre, energiablokkok keletkeznek, amelynek következtében energiahiányos területek keletkeznek, és különböző problémák lépnek fel. Az egészség kulcsa tehát az akadálytalan energiaáramlás.

Hogyan töltheted fel a csakrát energiával?

A szanszkrit hagyományok szerint az ásványok rezgése képes a hozzá csatlakozó csakrát energiával feltölteni és harmonizálni.
Éppen ezért fontos a neked megfelelő drágakő kiválasztása. A drágakő, amellyel meditálsz, amelyet rendszeresen megtisztítasz, és pozitív gondolatokkal feltöltesz, valódi talizmán köveddé válik.
A drágakővel feltöltött csakrák erősítik az optimizmust, az önbizalmat, amely tulajdonságok bizonyítottan javítják az immunrendszered működését és a lelki harmóniádat.

Melyik a 7 csakra?

1. Gyökér csakra (Alap csakra)
Színe: vörös.
Eleme: Föld. A föld energiája tölti.
Szimbóluma: négyszirmú lótuszvirág
Elhelyezkedése: a gerincoszlop alján, a gát és a végbélnyílás között található.
Kapcsolódó testrészek: gerinc, csontok, fogak, köröm, végbél, vastagbél, ízületek, vérképzés, sejtképzés, vérnyomás, testhőmérséklet.
Hozzárendelt mirigy: mellékvese.
Életfeladata: A törzsi szellem megélése, a gyökerek, ősök, család. Ezen a szinten tapasztaljuk meg a fizikai érzéseket, öröm, fájdalom, a stabilitást.
Harmonikus működés: harmonikus kapcsolat a fizikai és anyagi világgal, vitalitás, stabilitás, örömlelelés a világban, biztonságérzet.
Ha túl működik: önző viselkedés, vakmerőség, durvaság, düh, agresszió, birtoklási vágy, hiperaktivitás.
Ha alul működik: alacsony önbizalom, önromboló viselkedés, határozatlan, félénkség, aggódás, lustaság, depresszió
Fizikai betegségek: fogproblémák, gerincproblémák, immunrendszer zavarai, végbél betegségek, vérszegénység, ízületi problémák, székrekedés
A Gyökér csakra blokkok megnyitása:
Színterápia alkalmazása a vörös színnel, stimuláló hatásának köszönhetően.
A vörös szín alkalmazásáról, viseléséről, többet megtudhatsz a "A démoni vörös" című blogbejegyzésünkből.
Kristályterápia alkalmazása:
Hozzárendelhető drágakövek: achát, korall, gránát, rubin, vérkő
A drágaköveket magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve használjuk.

2. Szakrális csakra (Szex csakra, Hasi csakra)
Színe: narancssárga
Eleme: víz
Szimbóluma: hatszirmú lótuszvirág
Elhelyezkedése: A nemi szervek és a köldök között található.
Kapcsolódó testrészek: medence, nemi szervek, vese, hólyag, nyirokrendszer, kiválasztási szervek, emésztőszervek
Hozzárendelt mirigy: ivarmirigyek, petefészek, prosztata, herék
Életfeladata: Alkotás, a teremtő energia felhasználásával.
Harmonikus működés: önbizalom, kimutatja érzéseit, lelkes, érzelem gazdag, kreatív. Nyitottság, természetesség és érzékiség a partnerrel szemben.
Ha túl működik: érzelmileg kiegyensúlyozatlan, befolyásolható, szexuálisan túlfűtött.
Ha alul működik: szex elfojtása, emocionális üresség, ridegség, önbizalom hiánya, túl szigorú önmagához, ok nélküli bűntudat.
Fizikai betegség: medence fájdalmak, szexuális zavarok, húgyúti problémák
A Szakrális csakra blokkok megnyitása:
A szakrális csakra vagy szex-csakra erősítéséhez, színterápiának használjuk a narancssárga színt. Öltözetünkbe és környezetünkbe vigyük be a narancssárga színt. Viseljünk narancssárga kristályokkal díszített ékszereket.
Tuddj meg többet a narancssárga színről a "Narancssárga - Sugárzó vitalitás" című blogbejegyzésünkből.
Kristályterápia alkalmazása:
Hozzárendelhető drágakövek: karneol, borostyán, holdkő
A drágaköveket magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve használjuk.

3. Köldök csakra (Napfonat csakra)
Színe: sárga
Eleme: tűz
Szimbóluma: tízszirmú lótuszvirág
Elhelyezkedése: Köldök felett kétujjnyira helyezkedik el.
Kapcsolódó testrészek: hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, lép, epe, izmok, vegetatív idegrendszer
Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy
Életfeladata: Az öntudat megerősítése.
Harmonikus működés: sugárzó életerő, magabiztosság, nyitottság, lelkesedés, motivált, optimista szemlélet a dolgokkal szemben, megfelelő érzelem kifejezés, önuralom
Ha túl működik: domináló viselkedés, ítélkező hajlam, határozatlanság, mások érzéseinek és akaratának figyelmen kívül hagyása, agresszió
Ha alul működik: önbizalom hiánya, félelem, kedvetlenség, bizonyítási vágy, állandó meg erősítésre van szüksége, túl fontos számára mások véleménye, sikertelenség érzése, önállótlan.
Fizikai betegség: kapcsolódó testrészek betegségei, cukorbetegség, gyomorfekély, emésztés zavarok, hasnyálmirigy gyulladás, anorexia
A Köldök csakra blokkok megnyitása:
Kristályterápia alkalmazása:
Hozzárendelhető drágakövek: citrin, sárga topáz, tigrisszem, borostyán
A drágaköveket magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve használjuk.

4. Szív csakra
Színe: zöld, rózsaszín
Eleme: levegő
Szimbóluma: tizenkét szirmú lótuszvirág
Elhelyezkedése: A szív magasságában van.
Kapcsolódó testrészek: szív, mellkas, tüdő alsó része, bőr, vérnyomás, keringés, immunrendszer. Hozzárendelt mirigy: csecsemőmirigy
Életfeladata: A szeretet megélése és kinyilvánítása, részvét, emberi szolgálat.
Harmonikus működés: Együtt érző, feltétel nélküli szeretet, gondoskodó, harmóniára törekvés, önzetlen, odaadó, törőd, biztonságérzet
Ha túlműködik: birtoklás, zsarnok viselkedés, szeretetének feltételt szab, é túl dramatizálja a dolgokat, sebezhetőség, szomorúság, közöny
Ha alul működik: fél a visszautasítástól, érdemtelennek találja magát a szeretetre, önsajnálatba menekül, fél feltárni az érzéseit, elszigeteltség, depresszió
Fizikai betegségek: elégtelen légzés, magas vérnyomás, keringési problémák, immunbetegségek, asztma, fertőzések, allergia
A szív csakra blokkok megnyitása:
A természetben való tartózkodás kedvezően hat a szív csakrára, a zöld szín ős rózsaszín látványa erősíti.
Tudj meg többet a zöld szín játékos árnyalatairól, a zöld ékszerekről "A zöld ezer árnyalata" című blogbejegyzésből.
Kristályterápia alkalmazása:
Hozzárendelhető drágakövek: elsősorban turmalin, aventurin, rózsakvarc, smaragd, zöld jáde A drágaköveket magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve használjuk.

5. Torok csakra (Nyak csakra)
Színe: türkizkék
Eleme: az éter.
Szimbóluma: tizenhat szirmú lótuszvirág
Elhelyezkedés: nyaktőnél található.
Kapcsolódó testrészek: nyak, torok, légcső, hörgők, tüdő felső része, nyelőcső, hangképző szervek, mandulák, fülek, állkapocs, felső végtag.
Hozzárendelt mirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy.
Életfeladata: Felelősségvállalás a tetteinkért, a kapcsolatteremtés, itt valósul meg a szó teremtő hatalma.
Harmonikus működés: jól kommunikál, elégedett, könnyen kifejezi magát, független, nyitott, őszinte.
Ha túlműködik: bőbeszédű, a társaság középpontjában akar lenni, önelégült, mások manipulálása, hazudozás, nem figyel másokra
Ha alul működik: szégyenlős, önbizalom hiány, képtelen az önkifejezésre, félelem, hogy mit gondolnak rólunk, nem áll ki önmagáért, önismeret hiány, gyenge beszédkészség.
Fizikai betegség: légúti betegségek, pajzsmirigy panaszok, asztma, fülproblémák, rekedtség
A torok csakra blokkok megnyitása:
A színterápiában a torok csakrát erősítő színek a világoskék, ezüstöskék.
Ismerkedj meg a türkiz színnel és ásvánnyal, "Az üdítő Türkíz" című blogbejegyzésünkben.
Hozzárendelhető drágakövek: türkiz, akvamarin, kék topáz

6. Harmadikszem csakra (Homlok csakra)
Színe: indigó
Eleme: az idő
Szimbóluma: kilencvenhat szirmú lótuszvirág
Elhelyezkedése: a homlok közepe
Kapcsolódó testrészek: arc, szem, orr, kisagy, központi idegrendszer, fül
Hozzárendelt mirigy: agyalapi mirigy (hipofízis)
Életfeladata: Szeretet, mely túlterjed az emberi szereteten, és minden életet átölel, minden élet védelméről és gondoskodásáról szól.
Harmonikus működés: karizmatikus, erősen intuitív, jó szellemi képesség, jó emlékezet.
Ha túlműködik: nem látja reálisan a valóságot, egoista, túlságosan büszke
Ha alul működik: fél a sikertől, alacsonyra állítja a mércét, feledékeny, tanulási nehézség, hallucináció.
Fizikai betegség: agy betegségek, depresszió, rossz látás, rossz memória, fejfájás, koncentrációs zavarok
A harmadikszem csakra blokkok megnyitása:
A színterápiában a harmadikszem csakra területének gyógyítására a királykéket használják
Hozzárendelhető drágakövek: lápisz lazuli, melyet már az egyiptomiak is nagy becsben tartottak, az isteni tehetséget és a sikert jelképezte. A lápisz lazuli ásvány jelentése: „mennyei kő”.
További ajánlott ásványok a kristályterápiához: zafír, iolit, szodalit.

7. Korona csakra (Fejtető csakra)
Színe: ibolyakék és fehér
Eleme: a fény
Szimbóluma: a Bindu, a félhold feletti pont
Elhelyezkedés: a fejtetőn, a koponya tetején található
Kapcsolódó testrészek: nagyagy, idegrendszer, koponya, agykéreg.
Hozzárendelt mirigy: a belső elválasztású mirigy a tobozmirigy.
Életfeladata: Isteni eredetünk megtapasztalása, isteni tudat, tökéletes lét, egységérzet. Egységesít a spirituális és a fizikai között. A korona csakra az egység és a bölcsesség központja
Harmonikus működés: tisztában vagyunk önmagunkkal, kisugárzó személyiség, nyugalom, harmónia a környezettel, pozitív életszemlélet
Ha túlműködik: elmebaj, mániás depresszió, túl sok gondolkodás
Ha alul működik: állandóan kimerült, nem érzi, hogy valahová tartozna, bizonytalanság, céltalanság, halálfélelem, értelmetlen életérzés
Fizikai betegségei: Parkinson kór, Epilepszia, Alzheimer kór, Skizofrénia, öngyilkosságra való hajlam
A korona csakra blokkok megnyitása:
A színterápiában a korona csakra megnyitását legjobban az ibolyakék és a fehér szín segíti.
Az ibolyakék a szellem és lélek átalakulását segíti. A fehér magában foglalja az összes létező színárnyalatot, így képes egységbe rendezni életünk különböző síkjait, segíti lelkünk gyógyulását.
Tudj meg többet a varázslatos lila színről és annak árnyalatairól, A lila szín: levendula és ametiszt című blogbejegyzésünkből.
Hozzárendelhető drágakövek: ametiszt, tanzanit, hegyikristály, gyémánt

Ha szeretnél még többet megtudni a színek tarka világáról, figyelmedbe ajánljuk a "Színkavalkád" című blogbejegyzésünket.

« Vissza
© Developed by CommerceLab
Kosaram

Az Ön bevásárlókosara üres.

Hírlevél

Termékek összehasonlítása

Nincsenek összehasonlítható termékek.